تلاش آمریکا برای تشکیل «ناتوی آسیایی» / پکن: دست ناتو به آسیا نمیرسد
سرویس خارجی-
نشریه چینی در گزارشی نوشت که ناتو اروپا را درگیر بحرانهای عدیدهای کرده است و حالا آمریکا سعی دارد با ایجاد ناتوی آسیایی، پای اروپا را به منطقه آسیا- اقیانوسیه بکشاند اما این طرح موجب تحریک کشورهای منطقه خواهد شد و محکوم به شکست است.
چین چندین دهه با چندین کشور آسیا-اقیانوسیه، از جمله فیلیپین بر سر وابستگی ارضی تعدادی از جزایر و صخرهها در دریای جنوبی چین درگیر مناقشات طولانیمدت بوده است و قطعاً بارها در مورد حساس بودن شرایط در دریای جنوبی چین نوشتهاند و خواندهاید؛ آمریکا نیز از آن سر دنیا مشغول خطرناکتر کردن شرایط در این منطقه است!
آمریکا و ناتو چه میکنند؟
پایگاه تحلیلی چینی در مقالهای با اشاره به تلاشهای ناتو برای گسترش نفوذ خود در منطقه آسیا- اقیانوسیه یعنی منطقهای که اقیانوس هند تا اقیانوس آرام را دربر میگیرد، تاکید کرد: این ائتلاف نظامی اجازه ندارد بیثباتیهای اروپا را به این منطقه بکشاند و بیشک با واکنش محکم کشورها مواجه خواهد شد. اجلاس امسال سران ناتو از روز سهشنبه در واشنگتن آغاز شده و این رویداد نهتنها به محوری برای ترویج نظریه «تهدید چین» تبدیل شده، بلکه نشان میدهد ناتو سعی دارد در امور منطقه آسیا- اقیانوسیه مداخله کرده و بر آن مسلط شود.
روزنامه گلوبالتایمز با این مقدمه گزارش داد: «غرب با تکیه بر نظریه تهدید چین سعی دارد توجهات را به ناتو و این اجلاس جلب کند. با تلاشهای ناتو و آمریکا، به نظر میرسد چین به کلید بقای اروپا تبدیل شده و در سرنوشت جنگ روسیه و اوکراین نقش مهمی دارد. در سه سال گذشته ناتو در اجلاس خود از سران ژاپن، کرهجنوبی، نیوزیلند و استرالیا نیز دعوت و تلاش کرده تا یک ناتوی آسیا- اقیانوسیه ایجاد کند. این ائتلاف نظامی که زمانی ادعای ماهیت دفاعی داشت، امروز میخواهد بر کل منطقه آسیا- اقیانوسیه مسلط شود.» رسانه چینی با اشاره به اینکه ناتو هفتادوپنجمین سالگرد تأسیس خود را جشن میگیرد، گزارش داد، این ائتلاف اکنون ضعیف شده و با چالشهای زیادی روبهرو است. مسائلی مانند انتخابات پارلمانی فرانسه، انتخابات ریاستجمهوری آتی در آمریکا و افزایش هزینههای نظامی در اروپا موجب افزایش نگرانیها شده و این در حالی است که اعضای ناتو دیگر در بسیاری از مسائل کلیدی، همنظر نیستند. از اینرو، آمریکا حالا سعی دارد با دمیدن در شیپور «تهدید چین» اتحاد را به این ائتلاف تضعیفشده بازگرداند.
گلوبالتایمز در ادامه نوشت: «حقیقت این است که آمریکا میخواهد از طریق ناتو بر تمام منطقه آسیا- اقیانوسیه مسلط شود و در این راه، اقدام به ایجاد و دامنزدن به تهدیدهای امنیتی در این منطقه کرده است. برخی از کشورهای منطقه مانند ژاپن، کرهجنوبی، استرالیا و نیوزیلند نیز در این دام افتاده و در زمینههایی مانند امنیت سایبری و اشاعه اطلاعات نادرست با ناتو همکاری میکنند.»
به گزارش رسانه چینی، این کشورها در نهایت از این سیاست خود آسیب خواهند دید چراکه «ناتو، اروپا را درگیر مشکلات و بحرانهای فراوانی کرده و اکنون آمریکا میخواهد با کشاندن پای ناتو به آسیا- اقیانوسیه و ایجاد یک ناتوی آسیایی، به استراتژی ایندوپاسیفیک کمک کند؛ امری که در نهایت موجب تحریک کشورهای منطقه و افزایش تنش خواهد شد.»
چرا ناتوی آسیایی شکست میخورد؟
«شیانگ هاویو»، پژوهشگر مؤسسه مطالعات بینالمللی چین، به گلوبالتایمز گفت که ناتوی آسیا- اقیانوسیه برای دستیابی به هر نوع پیشرفت ملموس، راه بسیار دشواری را در پیش دارد. به گفته او، این منطقه از منظر ایدئولوژی، ارزشها و شرایط جغرافیایی تفاوتهای فاحشی با اروپا دارد و آمریکا و متحدانش هرگز نمیتوانند ائتلافی شبیه به ناتو را در این منطقه ایجاد کنند. همچنین باید در نظر داشت که بیشتر کشورهای این منطقه هر یک تا حدی مستعمره استعمارگران غربی بودهاند و امروز این استعمارگران گذشته نمیتوانند با این کشورها حرف مشترکی پیدا کنند.
رزمایش دریایی چین و روسیه
همچنین خبر میرسد که وزارت دفاع چین اعلام کرد: رزمایش دریایی مشترک میان نیروهای مسلح چین و روسیه در جنوب چین در حال برگزاری است و هدف آن، تقویت توان طرفین در مقابله با تهدیدات امنیتی عنوان شده است. به گزارش ایسنا، وزارت دفاع چین در بیانیهای هدف از رزمایش مشترک نیروهای مسلح چین و روسیه را که در جنوب چین آغاز شده، نشان دادن عزم و توانایی طرفین در مقابله مشترک با تهدیدات امنیتی خواند.
سند دفاعی جدید ژاپن
خبر دیگر آنکه دولت ژاپن در یک سند دفاعی جدید اعلام کرد: هنوز چین را تهدید استراتژیک اصلی خود میداند و قصد دارد برای مقابله با قدرت نظامی روسیه و چین، در حوزههای دفاعی مختلف پیشرفت داشته باشد.
براساس سند دفاعی ۲۰۲۴ ژاپن که دیروز توسط وزارت دفاع این کشور منتشر شده، توکیو قصد دارد برای آمادگی در برابر تهدیدهای امنیتی پیچیده جهان امروز، قدرت نظامی خود را در هفت حوزه کلیدی تقویت کند.